Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én (napló), Brlás Pál, Szeged:

Éjszaka villámlott és dörgött, de itt Szegeden nem esett az eső. Minden időpont nyári CET-ben van.

5:50 Felkeltem, az időjárás kissé felhős volt. DNy-ra voltak felhők.
5:50 - 6:30 Az Interneten nem találtam működő webközvetítést. A Tiszanet lapja hibaüzenetet adott. Az egyik országosan beharangozott weblap működött, de nem volt rajta kép. A Déltáv semelyik oldala nem is volt elérhető. Sőt a NASA oldala sem működött, pedig vasárnap kiválóan közvetítette a délutáni szép időjárást, valamint mindenféle képeket a Fekete Tengerről. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja sem volt elérhető. Még a Meteosat is csak egy 4:30-as képet adott folyamatosan. Az is gyengélkedett.
06:45 A Nap még sütött.
06:55 A vihar megjött, szakadt az eső, ami belefért.
07:00 A kereskedelmi TV2 megkezdte közvetítését Siófokról, ott is esik, a szomorúság leírhatatlan.
07:53 Discovery Channel is megkezdte az élő közvetítését Dél-Angliából az idő felhős, de a riporterek mosolyognak.
09:45 Az első fények a nyugati horizonton.
10:15 Csak egy lyuk a felhőtakarón.
10:45 Jön egy telefonhívás, az egyik barátomtól, munkatársamtól, nincs-e kedvem elmenni a Fehér-tóhoz?
11:00 Száguldunk a teljesség középvonalába. A nyugati horizonton penge élesen látszik a tiszta kék ég, hihetetlen ahogy megszakad a felhőzet.
11:32 Megérkezünk, találunk egy kis dombot, elég sokan vannak ott szétszóródva (100-200 fő), de kit érdekel. Megnézem a Napot, a Hold beleharapott, lekéstük az első kontaktust, de nem fontos.
Van egy nagyobb kilátó a Fehér-tóra, ornitológusok mindenféle távcsövekkel és szuper fényképezőgépekkel várják miként fog a madárvilág reagálni. A közönség kultúráltan viselkedik, sok a gyerek. Mindenkinek van napvédő szemüvege. Ez a hely az 5-ös főútról egy bekötő úton át érhető el, zsákút, ugyanis a folytatása természetvédelmi terület.
11:45 Ismerőseink is befutnak egy másik kocsival: egy hölgy és egy fiatalember.
Jellemzően a férfiak nézik időközönként a fogyó Napot, a nők álldogálnak a kocsiknál, inkább beszélgetnek, azért elkísérték a társukat, de nem érdekli őket a részleges fogyatkozás.
12:45 Az ég kicsit felhős (közben többször tanakodunk, figyelve a felhőmozgásokat nem kell-e elhagyni azt a helyet). A hőmérséklet érezhetően csökken, a nappali fény is, de nem nagyon. A nyugati horizonton megjön a Hold árnyéka. A horizont mindenféle színekben pompázik, leírhatatlan a látvány: sárga, narancssárga, sötétkék, vörös, barna, fekete. A Nap már nagyon vékony sarló, de nem lehet belenézni csak a napvédő szemüveggel.
12:53 Napvédő szemüveg le. Gyémántgyűrű. Második kontaktus. A Vénusz és a Merkúr láthatóvá válik. A Nap koronája fantasztikus. Binokulár fel. Összesen négy protuberanciát látok piros és rózsaszínűek. Egy fátyolfelhő végre eltakarodik, a Nap koronája nem fehér, vagy szürke, ahogy a képeken, hanem színes, kék, kékes fehér, sárga, narancsszínű. (Az égbolt mélykék.) Gyöngyfüzér látszik. A totalitás alatt kattognak a fényképezőgépek, zümmögnek a kamerák. A társaságunkban lévő hölgy izgalmában kinyitja a fényképezőgépe hátlapját, de csak annyi az egész, hogy a számláló 0-ra áll. Az élővilággal kapcsolatosan csak arra figyeltünk fel, hogy a tücskök ciripelnek a teljesség alatt.
12:56 Harmadik kontaktus. Gyémántgyűrű. Vége a csodának. A keleti horizont fekete, majd barna. Egy szuperszonikus repülőgép hangja hallatszott. Védőszemüveg fel. Nem tudok szólni se. Egy kicsit meghaltam, amikor a Nap első sugarai visszatértek. Nagyon szomorú vagyok, tudom sose látok még egy ilyet.
13:40 A Hold vonul el a Nap elől. Visszatérünk haza. Beszélgetünk a teljes napfogyatkozásról és az élet dolgairól.
14:20 Ellenőrzöm a Napot, a negyedik kontaktust is elmulasztottam.
14:10 Anyám elmondja ő mit figyelt meg. Kár hogy nem voltam vele, védőszemüvege volt neki is.

Csak illusztráció

August 11, 1999 Diary notes on the total solar eclipse

The night was stormy (no rain, just lightning and thunders).
All times in daylight CET.

5:50 I got up. The weather was partially cloudy.
5:50 - 6:30 On the Internet I could not find any live eclipse webcast. http://elo.tiszanet.hu and http://www.gyaloglo.hu/napfogy/ worked but there were no pictures, or there were just error messages. http://napfogyatkozas.deltav.hu and http://Eclipse99.nasa.gov simply did not work. The first Hungarian Amateur Astronomical website was inaccessible. The last picture of Meteosat was captured at 04:30. :-( I did not understand anything.
06:45 the Sun was shining
06:55 the rainstorm arrived
07:00 A commercial TV channel started a program from Siofok (at Lake Balaton). The sorrow was indescribable.
07:53 Discovery Channel started a live coverage from England. The weather was cloudy but the reporters smiled.
09:45 First lights on the western horizon.
10:15 Just a hole on the clouds.
10:45 A phone call. It was my friend from work.
11:00 We hurried to the north of Szeged to the center line of totality (near to the White Lake). On western horizon There was a really sharp blue sky on the western horizon.
11:32 We arrived to the place of observation. It was on the hillock. There were many people (about 100 - 200). But it was not important. The first contact was missed.
12:45 The weather was a little bit cloudy. The temperature and daylight had a fall. On the western horizon the shadow of the Moon appeared. The horizon was yellow, orange, blue red, brown and black. Extremely colorful.
12:53 Eye-guard down. Diamond ring. The second contact. Venus and Mercury were observable. The Sun's corona was fantastic. 7*50 binoculars up. I observed four pink or red protuberances (eruptions on the edge of the Sun). The veil-cloud went away. The Sun's corona was not gray, it was very colorful (blue, white, yellow, orange.)
12:56 Third contact. Diamond ring. And the end of wonder. The eastern horizon was black and later brown. The sound of aircraft was heard. Eye-guard up. I did not say anything. One part of myself died when the Sun's first rays returned. Teardrops were in my eyes.
13:40 We went back home. We talked about the total solar eclipse and matters of life.
14:20 I checked the Sun...Fourth contact was missed.
14:10 My mom reported me her observations. (She had eye-guard too.)