Német Magyar Angol

 
Ambrus Sándor fazekasmester vagyok, az 1960 és '70-es években végigjártam a fazekasság minden lépcsőfokát. Dolgoztam az Agyagipari Szövetkezetben, a Majolikagyárban. Következő szakmai állomásom Budapest volt, itt iparművészeknél vállaltam munkát.
1989-ben alakítottam ki saját műhelyemet és azóta önálló vállalkozóként dolgozom.
A XIX. század népi kerámia formái és díszítménykincseiből alakitottam ki egyéni stílusomat.
Munkáim a fehér alapon kobaltkék mázat használó csúcsi mesterek hagyományos forma és színvilágát őrzik. Különösen említésre méltók a bordástálak, vagy formás tálak melyek a XIX. század utolsó harmadában a csúcsi mesterek jellegzetes edényformái voltak.
Sok kísérletet végzek mázakkal és festékekkel. Zöldmázas könyvbutellák, tintatartók, hordósorok, csörőgés tálak, kulacsok, stb. a legkorábbi kerámiák világát idézik, melyek áttört, rátétes, karcolt díszítésükkel a maguk korában is reprezentációt szolgáltak.
Hódmezővásárhely központjában lévő családi házamban alakítottam ki 60 m2-es kiállító termemet, melyben saját termékeimből válogatott anyag látható , gyakran vendég kézművesek munkáival is megismerkedhet a látogató.
A látogatóknak tartok bemutató korongozást, emellett megismerkedhetnek a hódmezővásárhelyi fazekasság történetével is. Az érdeklődő látogató korongozhat, festhet, agyagot gyúrhat.