A Nemeskéri-Kiss Kúria múltja és jelene


A Gödi Nemeskéri-Kiss kúria a XVIII. században épült klasszicista stíllusú műemlék épület. Eredetileg a Madách családé volt, 1736-ban vásárolta meg Grassalkovich I. Antal a körülötte elhelyezkedő Göd-pusztai birtokokkal együtt. Abban az időben az épület a jelentős birtoktest jószágigazgatójának székhelyeként és vincellérházként funkcionált. A hajón érkezett borokat innen szállították lovaskocsival a gödöllői Grassalkovich kastélyba.

Az 1800-as években a Grassalkovich család gazdálkodása hanyatlásnak indult, az épületeket és a földterületeket haszonbérbe adták. 1851-ben herceg Montreál lesz a bérlő, majd Széchenyi István barátainak Sina György és Simon bankároknak lesz a tulajdona. A nagybirtokot a belga Langrand-Dumonceau Bank felparcellázza, melynek jelentős részét a kúriával együtt Nemeskéri-Kiss Miklós vásárolja meg az 1867-es kiegyezés után. Nemeskéri-Kiss Miklós az 1848-as szabadságharc ezredese és Kossuth Lajos bizalmasa volt. A szabadságharc bukása után Franciaországba emigrált, harcolt Garibaldi seregében is. Grófi címet III. Napóleontól kapott 1861-ben, 1968-ban pedig a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A gödi birtokot fia Nemeskéri-Kiss Pál császári és királyi kamarás irányította, aki földművelésügyi államtitkárként korlátlan hatáskörrel gyakorolta a felügyeletet a vadászati ügyosztály felett. Hosszú ideig volt az Országos Vadászati Védegylet alelnöke. Kiváló vadászként sok medvét, hiúzt, szarvasbikát és több, mint ezer vaddisznót lőtt, fő szenvedélye mégis a vad tenyésztése és meghonosítása volt.

/további részletek a Nemeskéri-Kiss családról/

A Nemeskéri-Kiss kúria a II. világháború után teljesen lepusztult, a helyreállítása 1999-ben kezdődött meg.

…és a jelen

Az épület jelenlegi funkciója elsősorban a vadászati emlékek, hagyományok és a vadászati kultúra ápolása, bemutatása.
Az erdő- és vadgazdálkodás, a természetvédelem rendezvényeinek is otthont ad a kúria.
A képzőművészeti alkotások bemutatását az épületben kialakított Galéria szolgálja, ahol időszakonként iparművészeti kiállításokat is rendeznek.

Konferenciatermek, tanácstermek nyújtanak lehetőséget rendezvényekre, melyeket a kiváló konyhájú, széles ételválasztékú St. Hubertus Étterem lát el. A családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas helyiségekben különleges vad- és halételekkel is várjuk kedves vendégeinket. A tanácstermek és az étterem berendezése is a vadászat emlékeit idézi. (Asztalfoglalás: 06-27/345-304)

A kúria alatti több, mint 200 éves boltíves pincékben hangulatos lakomák és rendezvények kerülnek rendszeresen megtartásra. Szervezett borbemutatók keretében az ország 22 borvidékének több, mint 80 díjnyertes, palackos borából kóstolgathatnak a borszerető vendégek.

A kúria három hektáros gondozott ősparkja lehetőséget nyújt szabadtéri előadások, hangversenyek és kerti mulatságok megrendezésére is. A múltat idéző elegáns termekben szinte minden héten esküvői vacsorák kerülnek megtartásra.

Ünnepelje fontos családi eseményeit vadászias környezetben a patináns Nemeskéri-Kiss kúriában.

 

Esküvői vacsora lehetőségek:

A Nemeskéri-Kiss kúria szünnap nélkül van nyitva a természetet,
a képzőművészetet, a kultúrát és a gasztronómiát szerető látogatók előtt.